![]() ![]() |
23.03.2008, 15:59
|
|
|
Grupa: Forumowicz Postów: 11 Dołączył: 13.03.2008 Skąd: Szwajcaria Użytkownik nr: 11507 |
Witam Was serdecznie.
Moje pytanie dotyczy badan,ktore pomoga w postawieniu diagnozy reumatologowi o luszczycy stawowej. Przyznam ,ze mieszkam poza granicami kraju i wszelakie badania tutaj sa duzo drozsze niz w kraju. Tak sie sklada, ze jade do Warszawy na tydzien i moge na szybko (jesli to mozliwe) czesc badan wykonac. Pytanie tylko - jakie ? Czy jakies przeswietlenia tez sa mozliwe do zrobienia prywatnie albo ....jak sobie pomoc? Wielu z Was juz ma za soba tego typu "droge" ,wiec moze poradzicie cos. Bede strasznie wdzieczna Monika |
|
|
|
23.03.2008, 18:17
|
|
![]() Grupa: Forumowicz Postów: 116 Dołączył: 23.03.2008 Skąd: Hindenburg Użytkownik nr: 11591 |
zeby stwierdzic czy masz luszczyce stawowa to reumatolog powinien cie wyslac na przeswietlenie stawów które cie bola lub masz napuchniete
-------------------- CO NAS NIE ZABIJE TO NAS WZMOCNI
|
|
|
|
23.03.2008, 19:29
|
|
![]() Moderator Grupa: Moderator Postów: 5653 Dołączył: 13.10.2003 Skąd: lubelskie Użytkownik nr: 11 |
W podlinkowanej poniżej publikacji znajdziesz bardzo dokładny opis objawów towarzyszących ŁZS (odchylenia radiologiczne, laboratoryjne itd) Łuszczycowe zapalenie stawów
-------------------- |
|
|
|
23.03.2008, 19:40
|
|
![]() Grupa: Forumowicz Postów: 116 Dołączył: 23.03.2008 Skąd: Hindenburg Użytkownik nr: 11591 |
łZS ciezko stwierdzić ale jak trafisz na dobrego reumatologa to pozna to bez trudu wszystko zaczyna sie przewaznie od paliczków rąk i nóg widac opuchlizne
|
|
|
|
24.03.2008, 9:29
|
|
|
Grupa: Forumowicz Postów: 11 Dołączył: 13.03.2008 Skąd: Szwajcaria Użytkownik nr: 11507 |
Dziekuje za odpowiedzi.
Podana publikacje czytalam bardzo wnikliwie. Miedzy innymi na jej podstawie, po opisie dolegliwosci - zaczelam analizowac swoje bole. To tutaj wlasnie zrozumialam, dlaczego boli mnie np.pieta i mam problem z chodzeniem. Wizyte u reumatologa mam na 10 kwietnia,pomyslalam wiec sobie, ze bedzie szybciej i dokladniej mnie mogl zdiagnozowac ( moze uda sie pominac bledne diagnozy, bo nie wiem na jakiego lekarza trafie - ide pierwszy raz) jesli bede juz posiadala jakies badania. Taniej to tez bedzie...nie zaprzeczam... Zrobie na 100% badanie krwi, ale interesuje mnie czy moge tez zrobic np.przeswietlenie stawow i ...czy robia to prywatnie, od reki i moze jeszcze -gdzie? Dletego to moje pytanie. Moze zadane glupkowato, ale czasami tak jest ,ze czlowiec nie potrafi przekazac swojej mysli w calosci, bo przeszkadzaja mu wlasne emocje. Pozdrawiam Waszystkich i nadal czakam na jakies porady. monika |
|
|
|
24.03.2008, 10:05
|
|
![]() Moderator Grupa: Moderator Postów: 5653 Dołączył: 13.10.2003 Skąd: lubelskie Użytkownik nr: 11 |
Czasami jest tak, że objawy wskazują na łzs, a badania są prawidłowe. Miałam taką "przygodę" kilka lat temu, po urodzeniu drugiego synka. Opuchnięte małe stawy - głównie kostki w prawej dłoni, w stopie - trudno było chodzić. Miałam robione wówczas badania: prześwietlenie RTG, badania krwi wykonywane standartowo przy podejrzeniu chorób reumatycznych. Byłam konsultowana z ortopedą i reumatologiem. Nic absolutnie nic nie wykazały badania niepokojącego. Były powtarzane i za każdym razem prawidłowe. A stawy bolały i opuchlizna nie schodziła. Wreszcie samo przeszło
-------------------- |
|
|
|
24.03.2008, 11:12
|
|
U minie byl tez ten sam przypadek ze ortopeda i dermatolog nie mieli pewnosci czy to łzs ale ja mam gebe zaczlem krzyczec to z czego te opuchlizny i ból z powietrza po batali skierowali mnie do reumatologa z zdjeciami i badaniami krwi i moczu reumatolog stwierdzil ze na 80% jest to łzs i zaczol leczyc potem dostalem sie do szpitala reumatologicznego i tam zrobiono ponowne badania i wreszcie postawiono diagnoze na 100% ze to łzs niestety dzis ciezko trafic na dobrego specjaliste a oni chca podwyzek bo 8000zl to do nich malo
|
|
|
|
24.03.2008, 11:48
|
|
![]() Grupa: Forumowicz Postów: 243 Dołączył: 3.02.2008 Skąd: Częstochowa Użytkownik nr: 11183 |
Ja ostatnio byłam na wizycie i mam zrobić OWR CRP i kwas moczowy (o ile to ostatnie dobrze odczytałam) a do tego pokazywałam ogólne badania morfologiczne które miałam po wypisie ze szpitala. Prześwietleń myśle że nie robią przed wynikami badań.
Niektórzy mają jeszcze zlecane ASO |
|
|
|
24.03.2008, 11:54
|
|
bo często mylą dnę moczanową z łZS, dlatego na początku robią badanie moczu na kwas moczanowy ,badanie krwi i moczu żeby wykluczyć dnę moczanową. Krótko mówiąc, żeby stwierdzić łzs to długa droga i kupa badań, a kiepski lekarz to i tak dobrze tego nie odczyta, powiedzmy sobie szczerze
|
|
|
|
25.03.2008, 1:23
|
|
![]() Grupa: Forumowicz Postów: 194 Dołączył: 29.05.2005 Skąd: Glasgow Użytkownik nr: 4489 |
i po co ta agresja w stosunku do lekarzy...?
jakbys mial troche pojecia to bys wiedzial, ze w niektorych przypadkach diagnoza roznicowa jest w medycynie bardzo skomplikowana i trudna, lzs vs. rzs wlasnie do takich przypadkow nalezy -------------------- To trzeba przezyc... zeby to zrozumiec, zeby w to uwierzyc!
|
|
|
|
25.03.2008, 6:45
|
|
|
O ! ....i bardzo,bardzo dziekuje.
O takie odpowiedzi mi chodzilo! Wiem teraz przynajmniej co moge zrobic, a czy sie uda ...to inna sprawa. Ogolnie ,to forum bardzo mi sie podoba. Zawiera wiele informacji i porad . Porad najcenniejszych bo takich "od kuchni". Czyli zbiorowa ludowa madrosc. Kazdy piszacy wnosi swoje doswiadczenia piszac o zaletach i wadach lekow czy masci. Naturalnie sa to jego doswiadczenia, ale innym daje to pole wyboru, chce probowac czy nie i mozliwosc uslyszenia o danym specyfiku. Lekarze (bez urazy ale to prawda) troche traktuja pacjeta jak przedmiot. Malo jest takich, ktorzy staraja sie wnikliwie nam wytlumaczyc co i dlaczego nam przepisuja, jak rowniez jak to dziala i jaki ewentualnie mamy wybor. Dlatego, dobrze ze istnieje to forum - dobrze ze JESTESCIE. Pozdrawiam serdecznie monika |
|
|
|
25.03.2008, 16:51
|
|
|
Grupa: Forumowicz Postów: 15 Dołączył: 14.03.2008 Użytkownik nr: 11518 |
Jeżeli chodzi o łzs ( łuszczycowe zapalenie stawów) to, ja mam na 100% zdiagnozowane. Na "ł" choruję 30 bitych lat. W tej materi miałem wszystko co można wogóle mieć. Zgadzm się z opiniami niektórych forumowiczów, że ustalenie czy pacjent ma "ł z s" jest szalenie trudne. Objawia się to bólem we wszystkich stawach. Niekóre stawy (wywalają) jak ja to po swojemu nazywam. Mam na mysli ogromne obrzęki połączone z bolesnoscią. Po kilku tygodniach ból jakby przygasa. Ale nie można pozostać bez wizyty u reumatologa. Zaznaczam dobrego reumatologa. Bo mój do , ktorego pierwszy raz się zgłosiłem przepisywał mi na okrągło tabletki Majamil i Tramal. A po jakims czasie powiedział mi, że są dolegliwosci z którymi trzeba umiec żyć. Mało tego kiedy już nie potrafił mi pomóc skierował mnie na konsultację do Kliniki. Oczywiscie sugestia wpisana po łacinie swiadczyła , że on rozpoznał raka kosci. Żona ten zapis rozszyfrowała niczego nie mówiąc. Gdy odprowadzała mnie do pociągu bardzo płakała nie zdawałem sobie sprawy dlaczego. Po wizycie u prof. reumatologa ( wizyta mogła trwać 15 do 20 minut stwierdził, ze jest to łzs i kazał wracać do swojego reumatologa. Acha Profesor dodał jesccze, ze mój reumatolog pewnie ma raka muzgu. Przepraszam trochę się rozpisałem. Pozdrawiam wszystkich iżyczę cierpliwosci bo wydaje mi się , ze jednak jest to skuteczne lekarstwo.
|
|
|
|
25.03.2008, 20:02
|
|
no właśnie o tym pisze trzeba trafic do dobrego reumatologa I lekarza a oni chcą podwyżek ja jestem bardzo zadowolony z opieki w szpitalu reumatologicznym w ustroniu podchodzą do każdego pacjenta indywidualnie mieszkam w zabrzu a w zabrzu opieka jest fatalna napisze taki przykład. Poszedłem kiedyś do kliniki w zabrzu na konsultacje do dermatologa a poni ordynator tego oddziału mi z takim hasłem " PANIE TO JEST łUSZCZYCA PAN TEGO NIE WYLECZY I PO CO MI PAN GłOWE ZAWRACA" i co wy na to powiecie dlatego moje nerwy na służbe zdrowia jeżeli chodzi o zabrze to jest fatalnie. inny przykład moja zona ma głębokie zakrzepowe zapalenie żył i napuchła jej noga a jeden lekarz specjalista od żył chciał jej nogę uciąć bo nie wiedział co to jest i co wy na to powiecie?
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Widok Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.13 - 5:44 |