Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Widok z formatowaniem i grafiką: Wegetarianizm czy jednak mięsożercy: łuszczycy
Forum Psoriasis > Forum Główne > Hyde Park
Stron: 1, 2, 3
idaalia
Witajcie.

W wielu wątkach przemyka od czasu do czasu a to szkodliwość jednego czy drugiego, a to wątpliwa szkodliwość.
Ja jestem zadeklarowanym mięsożercą z urodzenia, czyli wyznaję pogląd, że wszyscy ludzie są stworzeni do spozywania m.in. mięsa. Po to mamy kły i trzonowce i nasz układ trawienny zdolny do trawienia miesa.
Inną rzeczą jest obecny system produkcji mięsa, humanitaryzm wszelkich hodowli, jakość mięsa itp.

Do założenia tematu skłonił mnie dzisiaj znaleziony artykuł: http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/przemysl...ch-antybiotykow
motyla noga


dlatego wymyślili dietę paleo czyli

jedz co znajdziesz laugh.gif

trochę tego, trochę tamtego, to jakieś ziarenko, korzonek, roślinka, zwierzynka





ale w tym tonie można powiedzieć że rośliny to też pestycydy itd
idaalia
no raczej tak motyla biggrin.gif
bo co z tego że silne pestycydy, tak popularnie w latach 70 i 80 ubiegłego wieku są zakazane, jak gleba po nich zapewne jeszcze do siebie dochodzi i zawiera ich spore ilości;
dia
Taaa i dlatego niektórzy przechodzą na bretarianizm tongue.gif


miral
Człowiek z biologicznego punktu widzenia jest typowym roślinożercą, ba... nawet owocożercą. Wskazuje na to przede wszystkim budowa (szczególnie długość) naszego przewodu pokarmowego. Nasze "kły" też są już tylko namiastką w porównaniu do zwierząt drapieżnych. Czy ktoś mógłby sobie wyobrazić zabicie przez człowieka n.p. owcy przez zagryzienie? biggrin.gif
Mięso jest dla nas strawialne ponieważ je gotujemy, smażymy,mielimy itd. Jedzenie surowego mięsa smakowo (naturalnie) nas odrzuca.

Ten artykuł chyba dobrze to tłumaczy:

"Tak więc z naukowych studiów jasno wynika że fizjologicznie, anatomicznie i instynktownie człowiek jest idealnie przystosowany do diety złożonej z owoców, roślin, orzechów i ziarna.."

Wiecej: http://www.eioba.pl/a/2js5/czy-czlowiek-z-...a#ixzz2KsIfEHez

Jaki ma wpływ jedzenie, czy nie jedzenie mięsa na łuszczycę trudno powiedzieć, dobrze by było żeby wypowiedział się ktoś spośród nas, kto przeszedł na wegetarianizm i ma jakieś osobiste porównanie.
idaalia
miral - artykuł na eioba pochodzi z innego portalu i jest stronniczy, czego absolutnie nie traktuję negatywnie, ale to jakbyś słuchał wywodów zakonnika o cennych własciwościach zdrowotnych ascezy seksualnej stuprocentowej; niby to piekne, ale kiedy człowiek się nie zrelaksuje w ten sposób, to mu się "rzuca na głowę" biggrin.gif
kiedyś nasi przodkowie zywili się surowym miesem; nasz układ trawienny ewoluował - to fakt; uzębienie również - również fakt; nie zmiennym jest jednak fakt, że nadal ani nasze uzębienie ani nasz układ pokarmowy nie są jednakowe czy mocno zblizone z układami pokarmowymi istot wyłącznie roslinożernych;

dia biggrin.gif
ja nei wiem czy bretarianizm to dobre rozwiązanie biggrin.gif
tyle toksyn w powietrzu przez nas wdychanym biggrin.gif
dia
No właśnie idaalio biggrin.gif
to taka iluminacja uświadomienia sobie czegoś tongue.gif
cud że jeszcze człek dycha wink.gif

W ł nie poleca się świnek i tłustego mięcha
mi osobiście bardziej służy zielsko
teraz mam czas na chude mięso i ryby + zielsko
a wkrótce jak już za bardzo podeżrę to
zamienię się w boa i bede długo trawić jak bretarianie ale z płynami laugh.gif
idaalia
nie jestem pewna, czy to nei u słoneckiego przeczytałam, że mięso jest dla nas wskazane, jednak nie powinnismy jeść ryb, ponieważ to stworzenie zyjące w środowisku wodnym - trochę innym jednak smile.gif
więc czasami wyłania sie taki wniosek: tyle teorii ilu badaczy tematu smile.gif
ja jak zawsze kieruję się zasadą złotego środka; póki co nie zauwazyłam, zeby mięso drobiowe, praktycznie jedyne, które spozywam - szkodziło mi; ostatnio porzuciłam kurczątka na rzecz indyka; ryby jadam rzadko;
motyla noga
naukowcy donoszą że takie cuś było naszym praprzodkiem , w właściwie pra szczurem - dało początek panowania ssaków na naszej planecie , zatem to nasza biblijna mysz - Adam



raczej nie lubował się w pizzy ani coli czy browarku

widać że chłopak wpierniczał robale z krzaka

laugh.gif laugh.gif

pozostałości po ogonie mamy w życiu płodowym do dziś dnia - ot homo sapiens - bo dużo sapie laugh.gif laugh.gif


niektóre dzieci i dziś rodzą się z ogonami





po prostu jesteśmy gryzoniami

lubimy se pogryźć coś od czasu do czasu i dogryźć komuś bez przyczyny

laugh.gif



typowy gryzoń --->





laugh.gif laugh.gif
dia
A ja myślałam że pierwotny men wypełzł z wody tongue.gif
motyla noga
CYTAT(dia @ 14.02.2013, 16:28) *
A ja myślałam że pierwotny men wypełzł z wody tongue.gif


a grom wie z czego wylazła ta mysz , w każdym razie on zapoczątkował ssaki po wyginięciu dinozaurów - ta mysz tylko przeżyła asteroidę

może było tak --->

http://www.youtube.com/watch?v=_MjelxPz5Og


swoją drogą ta mysz z uszu podobna całkiem do homo sapacza

laugh.gif laugh.gif
dia
CYTAT(idaalia @ 14.02.2013, 15:44) *
nie jestem pewna, czy to nei u słoneckiego przeczytałam, że mięso jest dla nas wskazane, jednak nie powinnismy jeść ryb, ponieważ to stworzenie zyjące w środowisku wodnym - trochę innym jednak smile.gif
więc czasami wyłania sie taki wniosek: tyle teorii ilu badaczy tematu smile.gif
ja jak zawsze kieruję się zasadą złotego środka; póki co nie zauwazyłam, zeby mięso drobiowe, praktycznie jedyne, które spozywam - szkodziło mi; ostatnio porzuciłam kurczątka na rzecz indyka; ryby jadam rzadko;

Słonecki pisze że ryby to mogą jeść ludzie zdrowi laugh.gif
Kurczaków nie lubię , jem tylko w gyrosowej sałatce albo jako piersi panierowane , nie lubię rosołu ostatni jaki jadłam to chyba ze 20 pare lat temu kiedy u babci na podwórku kury grzebały i ze swojskim makaronem , nie lubię smaku indyka najlepszy jest farsz z pieczonego indyka jak dla mnie , no i jak nie jem a później coś się trafi z drobiu to robi mi się strasznie gorąco i puls przyspiesza .Ostatnio robiłam gołąbki z wołowiny, trochę dziwne ale jak się doprawi to moze być, a świnie też jadłam ale zamiast wędliny to kupuje schab bez kości , obtaczam wszelkimi ziołowymi przyprawami , zawijam w folię i gotuje w garze ze 2h , dziwne że ostatnio włażąc na wagę to nic nie przytyłam a nawet z 1,5kg uciekło.Jem ryby i to często jak i dużo warzyw , jeszcze trochę i zawieszę to na rzecz głodówki . Ł mnie sypie po podrobach więc nie ruszam.
basia44
Z tego co czytam na forum u nich wszyscy chudną po mięsku i suróweczkach tongue.gif
dia
CYTAT(motyla noga @ 14.02.2013, 16:30) *
a grom wie z czego wylazła ta mysz , w każdym razie on zapoczątkował ssaki po wyginięciu dinozaurów - ta mysz tylko przeżyła asteroidę

może było tak --->

http://www.youtube.com/watch?v=_MjelxPz5Og


swoją drogą ta mysz z uszu podobna całkiem do homo sapacza

laugh.gif laugh.gif

Taa może , DA14 dziś na ławce sadła nie warto wystawiać
motyla noga
CYTAT(dia @ 15.02.2013, 9:17) *
Taa może , DA14 dziś na ławce sadła nie warto wystawiać


no, nie warto , u ruskich trafiło paru -- 400 rannych gryzoni

http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje/swiat,...,76530,1,0.html

po 20.00 lepiej wejść do nory

laugh.gif laugh.gif
idaalia
basia - a ja nie chudnę po mięsku i suróweczkach :/

a co do samego mięsiwa, to słonecki pisze, że czerwone powinnismy jeść, o! biggrin.gif
ja pozostanę przy indyku, chyba ze dorobię się własnego gospodarstwa i będę własne świnki na mięsko hodować - to mi jednak nie grozi, bo nawet gdybym w prezencie owo dostała, to nie miałabym siły na nim za#@!%zielać sama biggrin.gif

a teorie o Adamie Myszy mi się podoba - motyla biggrin.gif
miałam kiedyś pieknego bialutkiego szczurka z czerwonymi slipkami i łysym rózowym ogonkiem;
był przeinteligentny i uwielbiał mój krem do twarzy biggrin.gif
zostawić pojemnik otwarty na chwilę, kiedy Ogryzek był na spacerze - murowane wylizywanie kremu ze słoiczka miałam biggrin.gif
a kiedy miałam ostre zapalenie oskrzeli, mój Ogryzio lezał mi całymi godzinami na piersi pod kołdrą, jakby chciał wygrzewać mi chore miejsca;
mogę się smiało przyznawac do takiego przodka biggrin.gif
basia44
CYTAT
basia - a ja nie chudnę po mięsku i suróweczkach :/

a rezygnujesz wtedy z chlebka i wszelkich mącznych mlecznych itp tongue.gif
motyla noga
o czerwonym mięsie piszą tak

American Institute for Cancer Research (AICR)



Zalecenia dotyczące profilaktyki raka

5. Ogranicz spożycie czerwonego mięsa (np. wołowiny, wieprzowiny i baraniny) i unikać wędlin.

Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, jeść nie więcej niż 18 uncji (Gotowane waga) za tydzień czerwonych mięs, takich jak wołowina, wieprzowina i jagnięcina i unikaj przetworzonego mięsa, takie jak szynka, boczek, salami, hot dogi i kiełbaski.

Czerwone mięso odnosi się do wołowiny, wieprzowiny i jagnięciny-foods jak hamburgery, steki, kotlety i pieczona jagnięcina. Termin odnosi się do mięsa przetworzone mięso zakonserwowane palenia, leczenia lub solenie, albo przez dodanie środków konserwujących. Przykłady obejmują szynka, bekon, pastrami i salami, a także hot-dogi i kiełbaski.

Dowód z opinii biegłego, że czerwone mięso jest przyczyną raka jelita grubego jest przekonujący. Ten dowód jest znacznie silniejszy niż w połowie lat 1990. Czerwone mięso zawiera substancje, które są powiązane z rakiem jelita grubego. Na przykład żelaza hemu, związek, który daje barwę czerwonego mięsa, wykazano uszkodzenie błony śluzowej okrężnicy.

Badania pokazują również, że ludzie, którzy jedzą dużo czerwonego mięsa, jedzą mniej żywności na bazie roślin, więc korzystać mniej z ich właściwości raka ochronnych.

Istnieje również przekonujące dowody, że przetworzone mięso wyboru zwiększa szanse na raka jelita grubego. Eksperci doradzają ograniczenie czerwonego mięsa i unikanie przetworzonego mięsa. Badania pokazują, możemy jeść do 18 uncji tydzień czerwonego mięsa bez podnoszenia ryzyka raka. Badania nad przetworzonego mięsa pokazuje ryzyko raka zaczyna się zwiększać z każdym porcji.

Gdy mięso jest zachowane przez palenie, leczenia lub solenie, albo przez dodanie środków konserwujących, substancje rakotwórcze (substancje rakotwórcze), może być utworzona. Substancje te mogą doprowadzić do uszkodzenia komórek w organizmie, prowadzi do rozwoju nowotworu.


tu pierwsza z brzegu oferta konserwantów dla przemysłu mięsnego


Konserwanty
Symbol Nazwa Właściwości
E211 Benzoesan sodu antybakteryjny i antydrożdżowy
(marynaty, sałatki mięsno-warzywne)
E202 Sorbinian potasu antypleśniowy, antybakteryjny
Regulatory kwasowości i stabilizatory
Symbol Nazwa Właściwości
E332 Cytrynian potasu przeciwutleniacz, emulgator
(tłuszcze zwierzęce)
E331c Cytrynian sodu przeciwutleniacz, stabilizator
(peklowane przetwory mięsne)
E330 Kwas cytrynowy zapobiega odbarwieniom, wspomaga peklowanie,
stabilizuje kwasowość, ułatwia żelowanie
(mięso, przetwory mięsne, drobiowe)
E270 Kwas mlekowy konserwuje, nadaje smak
(konserwy, przetwory mięsne, wyroby garmażeryjne)
E575 Lakton kwasu glukonowego wzmacnia smak i zapach, wspomaga peklowanie
(peklowane przetwory mięsne)
E325 Mleczan sodu przeciwutleniacz, wzmacniacz smaku, konserwant
E450a Pirofosforan PF dwusodowy bufor, sekwestrant, emulgator, utrwala barwę,
chelatuje (przetwory mięsne)
- Chlorek wapnia stabilizator, sekwestrant
E252 Azotan potasowy Stabilizator barwy
(peklowane przetwory mięsne)
Substancje żelujące i zagęszczające
Symbol Nazwa Właściwości
E406 Agar stabilizuje
(wyroby mięsne, przetwory o jędrnej galarecie)
E412 Guma Guar czynnik rozpraszający, nie żeluje
wspomaga żelowanie agaru (konserwy drobiowe)
E441 Żelatyna stabilizuje (wyroby mięsna, garmażeryjne)
E407 Preparaty karagenowe stabilizują, tworzą żele (wyroby mięsne)
Substancje wzmacniające smak
Symbol Nazwa Właściwości
- Ekstrakty drożdżowe substancje aromatyzujące
(solanki do szynek, mieszanki przyprawowe)
E621 Glutaminian sodu umożliwia obniżenie ilości soli
(pasztety, konserwy mięsne, wędliny)
E627 Guanylan sodu synergent z MSG
(wędliny, wyroby wędliniarskie, konserwy mięsne)
E631 Inozynian sodu jak E627 (konserwy i inne przetwory mięsne)
E635 Rybonukleotydy sodu jak E627 (konserwy mięsne, wędliny)
- Suszony hydrolizat białkowy wzmacniacz smaku i zapachu z nutą mięsną
- Drożdże autolizowane 510, 513 substancje aromatyzujące (buliony, zupy, sosy z
pieczeni, sosy płynne i w proszku, mięsa na zimno,
wędliny, kiłbasy, mieszanki przyprawowe)
Przeciwutleniacze
Symbol Nazwa Właściwości
E300 Kwas L-askorbinowy wzbogacający i odżywczy, utrzymuje barwę mięsa,
przyspiesza peklowanie, chelatuje
(konserwy mięsne, wyroby garmażeryjne)
E301 Askorbinian sodu jak E300 (konserwy, wędliny, wyroby garmażeryjne)
E320 BHA synergent z innymi przeciwutleniaczami,
hamuje rozwój pleśni i bakterii
E316 Izo-askorbinian sodu przyspiesza peklowanie, konserwuje
(peklowane przetwory mięsne, mięso wołowe
i wieprzowe, produkty drobiowe)
E310 Galusan propylu -
E312 Galusan dodecylu -
Skrobie i pochodne
Symbol Nazwa Właściwości
E1412 Skrobia ziemniaczana stabilizuje (gulasz, rolady, pieczenie wieprzowe,
wołowe, drobiowe), wiąże (zrazy, pieczenie,
wędliny surowe, gotowane i parzone, wieprzowina i
wołowina w sosie własnym, szynka, galantyny)
E1404 Skrobia ziemniaczana
Zagęstnik S zagęstnik, substancja teksturotwórcza
- Resistamyl zagęstnik (przetwory mięsna, garmażeryjne,
konserwy warzywno-mięsne)
- Skrobia natywna przetwory mięsne i garmażeryjne,
konserwy warzywno-mięsne i rybne
Inne
Symbol Nazwa Właściwości
E260 Esencja octowa
- Gluten pszenny spoiwo kawałków mięsa, czynnik teksturotwórczy
(produkty z mięsa mielonego, "sztuczne steki",
szynki puszkowane, kiełbasy)
- Maltodekstryny stabilizator, zagęstnik, substancje wiążące
- Kazeinian sodu zagęstnik, stabilizator, emulgator, środek pianotwórczy
(produkty garmażeryjne, wędliny rozdrobnione, itp.)
- Sól spożywcza bezpostaciowa nośnik, wypełniacz, dodatek przyprawowy
- Jaja w proszku,
żółtka i białka w proszku -
- Dekstroza jednowodna -




najlepsze te rybonukleotydy sodu laugh.gif laugh.gif laugh.gif

glutaminian to neurotransmiter


skrobia to cukier i alergen

a tu po przerobieniu skrobii

Maltodekstryny

Maltodekstryny: są to węglowodany złożone, pozyskiwane w procesie częściowej hydrolizy skrobi (enzymatycznej depolimeryzacji). charakteryzują się szybką przyswajalnością (zbliżoną do glukozy), jednak dzięki większej masie cząsteczkowej niż cukry proste nie wykazują tendencji do tworzenia hiperosmotycznych roztworów i zalegania na żołądku. Stanowią wyjątkowo popularny składnik odżywek węglowodanowych (typu carbo) i węglowodanowo-białkowych (typu gainer,. bulk). Ze względu na fakt, iż są źródłem łatwo pozyskiwanej przez organizm energii, spożywana się je zazwyczaj przed, w trakcie i/lub po wysiłku fizycznym, ewentualnie jako kaloryczne uzupełnienie posiłków. Maltodekstryny dzielą się na niskoscukrzone, średnioscukrzone i wysokoscukrzone, przy czym indeks glikemiczny jest zawsze wysoki (80 – 110), o czym powinny pamiętać przede wszystkim osoby odchudzające się oraz mające tendencję do tycia.
Preparaty zawierające maltodekstryny znakomicie nadają się jako element wspomagania wysiłku i odnowy powysiłkowej, szybko uzupełniają glikogen mięśniowy, a poprzez swój wpływ na insulinę nasilają transport kreatyny i aminokwasów do komórek mięśniowych.
idaalia
noooo biggrin.gif
ja cię motyla rozumiem - niesłychane biggrin.gif
a przy jedzeniu mięska, tak owszem, brak to co pszenne i puchate i w ogóle z mąką;
nie chudnę, o ile nie wprowadzę restrykcji że zero kapki oliwy do suróweczek, że mięsko duszone lub gotowane, ew. z rusztu - samo chude;
i prędzej schudnę na surowych warzywach i jajku, ale weź tu człowieku żyw się jajkami tylko sad.gif
jednak smile.gif przy surówkach z oliwą, przy miesku nawet ze świnki i nawet w panierce z jajka i skrobii kukurydzianej smażonych na oleju kokosowym - nie tyję, o biggrin.gif

odnośnie czerwonego mięsa - myslę, ze słonecki jako radykalista zywieniowy pisze wyłącznie o mięsie pochodzacym z własnego uboju biggrin.gif
no ale wlasnie dzieki takim "kruczkom" nie traktuję go jak guru smile.gif
motyla noga
CYTAT(motyla noga @ 19.02.2013, 12:02) *
najlepsze te rybonukleotydy sodu laugh.gif laugh.gif laugh.gif

glutaminian to neurotransmiter


nukleotydy sodowe

wykazują działanie wzmacniające smak ok. 20 krotnie silniejsze niż glutaminian sodu

Niewskazany dla osób uczulonych na aspirynę i cierpiących na astmę. Rybonukleotyd disodowy może powodować zmiany skórne m.in. wysypkę i swędzenie, a także nadpobudliwość i gwałtowne wahania nastroju.

CYTAT(idaalia @ 19.02.2013, 12:47) *
noooo biggrin.gif
ja cię motyla rozumiem - niesłychane biggrin.gif
a przy jedzeniu mięska, tak owszem, brak to co pszenne i puchate i w ogóle z mąką;
nie chudnę, o ile nie wprowadzę restrykcji że zero kapki oliwy do suróweczek, że mięsko duszone lub gotowane, ew. z rusztu - samo chude;
i prędzej schudnę na surowych warzywach i jajku, ale weź tu człowieku żyw się jajkami tylko sad.gif
jednak smile.gif przy surówkach z oliwą, przy miesku nawet ze świnki i nawet w panierce z jajka i skrobii kukurydzianej smażonych na oleju kokosowym - nie tyję, o biggrin.gif

odnośnie czerwonego mięsa - myslę, ze słonecki jako radykalista zywieniowy pisze wyłącznie o mięsie pochodzacym z własnego uboju biggrin.gif
no ale wlasnie dzieki takim "kruczkom" nie traktuję go jak guru smile.gif


można se krowe #@!%yknąć na tarasie a kure trzymać w sedesie, świnie pod łóżkiem a ubój prowadzić w przedpokoju


do chudnięcia karnityna z CLA jest dobra



---

Informacje o dodatku: Galusan propylu (E310)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Przeciwutleniająca Niebezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Kwas galusowy może powodować egzemę, astmę, problemy z żołądkiem oraz podrażnienia skóry. Istnieje podejrzenie, że substancja ta utrudnia wchłanianie żelazo. Powinny unikać go osoby uczulone na aspirynę Jest nie dopuszczalny do żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci.
Zastosowanie
Żywność: tłuszcze i oleje, Ciasta w proszku Wyroby typu sneksy, mleko w proszku do automatów, zupy i buliony w proszku, sosy, mięso suszone, przetworzone orzechy, produkty zbożowe poddane wstępnej obróbce termicznej, przyprawy, susze ziemniaczane, guma do żucia Inne: kremy i płyny kosmetyczne


Informacje o dodatku: Galusan dodecylu (E312)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Przeciwutleniająca Należy unikać
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Podejrzany o wywołanie alergii, podrażnień żołądka oraz skóry. Powoduje podrażnienia żołądka Powinny unikać go osoby uczulone na aspirynę, niezalecany dzieciom.
Zastosowanie
Żywność: tłuszcze i oleje, ciasta w proszku, wyroby typu sneksy, mleko w proszku do automatów, zupy i buliony w proszku, sosy, mięso suszone, przetworzone orzechy, produkty zbożowe poddane wstępnej obróbce termicznej, przyprawy, susze ziemniaczane, guma do żucia, masło orzechowe.

Kosmetyki: kremy i płyny kosmetyczne.

Inne: atrament.




Dlaczego glutaminian sodu jest szkodliwy

Opublikowano: 25.04.2012 | Kategorie: Publicystyka, Zdrowie

Glutaminian sodu (sól sodowa kwasu glutaminowego; w skrócie MSG od angielskiej nazwy Monosodium glutamate) występuje w niemal wszystkich popularnych pokarmach, fast foodach i żywności przetworzonej. Jest używany jako wzmacniacz smaku taniej, przetworzonej żywności. Wykazano, że ten chemiczny składnik poprawia nijaki smak, lecz również uszkadza neuroprzekaźniki oraz ma bezpośredni związek z ostatnio często obserwowanymi przypadkami szybkiego przyrostu wagi.

MSG odkrył w roku 1908 japoński chemik Kikunar Ikeda z Tokijskiego Imperialnego Uniwersytetu, któremu udało się wyizolować ten smak z bulionu sporządzonego z wodorostów morskich, a następnie w roku 1909 opatentować przy wydatnej pomocy Japońskiej Korporacji Ajinomoto. Właśnie wtedy związek ten stał się po raz pierwszy komercyjnie dostępny. Jest używany w większości restauracji, szczególnie w daniach wegetariańskich i w niskoproteinowym pożywieniu.

Na wykazach składników MSG podszywa się pod różne nazwy: kwas glutaminowy, glutaminian, autolizowane drożdże, autolizowane proteiny drożdżowe, ekstrakt z drożdży, teksturowane proteiny, jednopotasowy glutaminian, kazeinian sodu, glutaminian sodu, „naturalne smaki”, hydrolizowana kukurydza, pokarm drożdżowy oraz ultrapasteryzowane i wszelkie enzymatycznie modyfikowane składniki. Wielu producentów leków stosuje MSG w charakterze wypełniacza w tabletkach i innych farmaceutykach.

MSG nie ustrzegły się nawet produkty higieny osobistej, takie jak szampony, mydła i kosmetyki. Na wykazie ich składników należy szukać takich słów, jak hydrolizowane proteiny i aminokwasy.

MSG jest znany z tego, że powoduje skrajne zmiany ciśnienia krwi, arytmię, depresje, zawroty głowy, napady niepokoju lub wręcz paniki, migreny, dezorientację, sztywność, opuchnięcie mięśni, letarg, padaczkę, bóle stawów, bóle mięśni podobne do występujących przy grypie, bóle w klatce piersiowej, utratę równowagi, zaburzenia mowy, biegunkę, skurcze żołądka, katar, nudności, wymioty, wysypki na skórze, pokrzywki, zaburzenia wzroku i trudności z koncentracją.

MSG jest kwasem glutaminowym stymulującym aktywność komórek mózgowych i z tego względu znany jest również jako środek powodującym ekscytotoksyczność. Glutaminiany są odpowiedzialne za sygnalizowanie nerwowych impulsów w pewnych neuronach. Wykonane w latach 1950. badania wykazały, że podanie szczurom pojedynczej dawki MSG niszczy neurony w wewnętrznej warstwie ich siatkówek oraz powoduje poważne uszkodzenia podwzgórza mózgu. Wykazano również, że ludzie są do sześciu razy bardziej wrażliwi na działanie MSG od szczurów.

Są dane dowodzące, że MSG zakłóca pracę układu dokrewnego i zmniejsza termogeniczność brązowego tłuszczu. Inaczej mówiąc, jeśli ktoś znacząco ograniczy ilość spożywanych z pokarmem kalorii, aby zmniejszyć wagę, spożywanie jakiegokolwiek pokarmu zawierającego MSG lub jego pochodne spowoduje w rzeczywistości przyrost wagi. To oznacza, że należy starannie unikać MSG. Dotyczy to szczególnie dzieci.




+ kazeina ---> nie trawiona, alergen itd
dia
No ,jestem uczulona na aspirynę tongue.gif
Od gumy mam pypcie na języku , od kupnych ciast czy ciastek , soków w kartonie, cremonek i kawek 3czy2 w jednym niesamowitą zgage , orzechy też do d...py , glutaminian sodu to już wogóle tez do puchnięcia się nadaje.
motyla noga
no właśnie,

ekstremalnym przykładem na działanie glutaminy a właściwie glutaminianu jest autyzm, gdzie w mózgu gromadzi się glutaminian pochodzący z konwersji glutaminy -- im więcej pracy mięśni tym więcej glutaminianu któy działa na neurony. W autyzmie nie jest on metabolizowany.

przeciwdziałają glutaminianowi

asparagina
GABA

N-acetyl-karnityna
N-acetyl-cysteina

teanina - zielona herbata

DHEA

glukagon - hormon trzustkowy

żeńszeń

magnez
selen

pycnogenol

koenzym Q10
witaminy E, B kompleks

gotu kola
gingko biloba


ktoś chce poczytać więcej

tu mój wątek u autystów

http://www.dzieci.org.pl/forum/naturalne-m...bie-pomyslalem/

dia
CYTAT(basia44 @ 19.02.2013, 9:43) *
a rezygnujesz wtedy z chlebka i wszelkich mącznych mlecznych itp tongue.gif

A od makaronu ryżowego z piercią kurczaka i warzywami to też d... rośnie? pewnie tak , właśnie połknęłam i chyba już dosyć miąska , i przechodzę na najlepsze dla mnie żarcie habatka + cigaretty laugh.gif bo pęknę już mi się nie chce jeść , mam wstręt ,ze 2 dni odpocznę , i na zielsko się przestawię, czyli i tak mięsa nie lubię to był jakiś napadowy wybryk tongue.gif
idaalia
makaron ryżowy jest tak samo kaloryczny jak pszenny Dia biggrin.gif
zdrowszy owszem, ale kaloryczny mniej - nie bardzo biggrin.gif
a chudniecie zależy przede wszystkim od naszej struktury osobistej;
teściówka odstawiała ziemniaczki do obiadu i chudła 3-5 kg w miesiąc; ja bym mogła sobie nie jeść tylko ziemniaczków choćby i dekadę i może bym kilogram schudła biggrin.gif
mi nawet leki wpływające na ośrodki w mózgu nie pomagały schudnąć biggrin.gif

muszę znów zacząć wypiekać chlebek z jaglanej i ryzu, bo widze jego dobry wpływ na mnie; tylko ta pracochłonność :/

motyla - super, ze wkleiłeś konserwanty;
dobrze byłoby zrobić podział na te "dobre" i "złe"; bo nei wszystkie E coś tam coś tam są takie straszliwe;
częśc z nich jest całkiem w porządku smile.gif
a glutaminian sodu to samo zło;
pomijam wszystkie jego "złote" wlasciwości;
to cholerstwo uzaleznia;
podnosi smak i kiedy kubki smakowe do takich smaków nawykną, nie doprawiane glutaminiankiem smakują słabo;
sprawdźcie skład oryginalnej maggi smile.gif glutaminan to głowny składnik;
a mozna zastapić sosem sojowym - byle uczciwie produkowanym, bez dodatków wlasnie również glutaminianu biggrin.gif

motyla noga
dobra pomysła - zrób wątek w niefarmakologicznych to można cuś pobazgrać a to chyba ważne czym się trujemy

laugh.gif
dia
CYTAT(idaalia @ 19.02.2013, 15:00) *
makaron ryżowy jest tak samo kaloryczny jak pszenny Dia biggrin.gif
zdrowszy owszem, ale kaloryczny mniej - nie bardzo biggrin.gif
a chudniecie zależy przede wszystkim od naszej struktury osobistej;
teściówka odstawiała ziemniaczki do obiadu i chudła 3-5 kg w miesiąc; ja bym mogła sobie nie jeść tylko ziemniaczków choćby i dekadę i może bym kilogram schudła biggrin.gif
mi nawet leki wpływające na ośrodki w mózgu nie pomagały schudnąć biggrin.gif


Nie wiem , wiem że po 4 gramach ryżowego trzeba np prasować 33 minuty , właśnie mam kopę tego to z 1h mi się zejdzie tongue.gif albo dłużej.
Co do mojego chudnięcia to jest tak , nie przkraczam 1200kilokalorii ok nie tyję dużo troszeczkę albo się trzymam tego co mam , troszeczkę chudnę jak utrzymuję dietę między 300-500 kalorii , a jak nie jem to jadę po kilo dziennie , no i na samym zielsku bez przypraw ,surowe gotowane też troszkę chudnę ale jak dorzucam oliwę i nabiału nieco stoję w miejscu , wszystko zależy od przemiany materii i ją pobudzać , to zn regularnie jeść małymi porcjami , nie jestem zbyt zdyscyplinowana , o pieczywie nie myślę wcale bo dopiero wtedy d... mi rośnie, z mięskiem ostrożnie też muszę nie mogę dukać.
idaalia
Dia - pisalam Ci już Kobietko smile.gif
rozwaliłaś sobie głodówkami i dietami metabolizm; jak mozna tyć przy 1200 kalorii ? powinnaś przy tym chudnąć i to dosyć szybko;
dieta 500 kalorii? to dla anorektyczek, a ty pisujesz, że miewasz nadwagę;
spróbuj sobie ułożyć jakiś racjonalny sposób zywienia, którego dotrzymać pół roku, a może nawet rok;
w obecnej sytuacji ile kalorii zamierasz jeść za 10 lat,żeby nei tyć?
100 kalorii dziennie?
jak moja kolezanka, która stwierdziła po 30tce, że przestaje jeść dwie kromki chleba na sniadanie, a zaczyna jedną, bo tyje?
co będzie jadła na sniadanie za 10-20 lat?
jaką się ma enerię przy dostarczeniu organizmowi 500 kalorii? jaki sie ma nastrój?
przecież to głodzenie nei tylko komórek tłuszczowych, ale przede wszystkim organizmu;

ja się nie oszukuję; jak się pilnuję tego, co mi słuzy, mogę sobie jść do syta i nei tyję; gorzej jak popuszczę dyscyplinie i zaczynam jeść makaroniki i chlebuś;
miesiąc i 3-4 kg do przodu; a zbić to trudno jak diabli;
ale przy 1200 kaloriach dziennie wyglądałabym zapewne po pół roku jak niedozywione dziecko z podstawówki przy moim wzroście;
to jest jedyna dieta, ktorej ngidy nie próbowałam biggrin.gif
liczenie kalorii i wazenie każdej porcji jedzenia biggrin.gif uważam, że to dobre dla masochistów biggrin.gif
dia
No , nie spalam i już .
motyla noga
CYTAT(dia @ 19.02.2013, 16:31) *
No , nie spalam i już .


dodaj pieprzu cayenne

a po kolacji idź na spacer

żarcie sobie blenduj to nie będzie leżeć w żołądku i jelitach , pomyśl że każdy kęs musi być rozdrobniony w żołądku do ziarenek wielkości 1 mm

kiedyś pisaliśmy o enzymach trawiennych , nie pamiętam -- próbowałaś ich ?

patrz na to

Domowe sposoby na lepsze trawienie
żołądek, trawienie, Melisa, przyprawy
Trawienie to wiele procesów, które mają miejsce już podczas przyjmowania posiłków. Aby przebiegało ono sprawnie i prawidłowo, konieczne jest stymulowanie wydzielania enzymów odpowiedzialnych za trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. Każdy z tych składników pokarmowych, ma swoje enzymy, dzięki którym ulega strawieniu.

W jamie ustnej wydzielana jest ślina, zawierająca amylazę ślinową, która rozpoczyna trawienie cukrów. Pokarm dalej wędruje żołądka, w którym uwalniany jest sok żołądkowy, o dużej zawartości kwasu solnego. Tu rozkładowi ulegają cukry, trawieniu ulegają białka (enzym: pepsyna) i zapoczątkowane zostaje trawienie tłuszczów (enzym: lipaza). Jest ono kontynuowane w dwunastnicy (początkowy odcinek jelita cienkiego), do którego spływa żółć z pęcherzyka żółciowego. Rozbija (emulguje) ona tłuszcze na mniejsze, lepiej wchłaniające się cząsteczki. Do dwunastnicy spływa także sok trzustkowy, zawierający m.in. takie enzymy jak lipaza, amylaza trzustkowa i trypsyna; gdzie nadal trawione są składniki pokarmowe. Dalej w jelitach ma miejsce proces wchłaniania małych cząsteczek tych składników. Niestrawiony pokarm jest wydalany na zewnątrz organizmu w akcie defekacji.



Aby usprawnić procesy trawienne można zastosować kilka naturalnych sposobów. Niektóre warzywa, owoce, nasiona i przyprawy przyspieszają wydzielanie niektórych enzymów, więc tym samym przyczyniają się do poprawy trawienia. Można też wykonać pewne zabiegi fizykalne, które rozluźnią struktury anatomiczne, odpowiedzialne za uwolnienie określonego enzymu (pęcherzyk żółciowy).

Ocet jabłkowy
Dzięki zawartości wielu składników mineralnych i pektyny korzystnie wpływa na nasze trawienie. Przyspiesza je, pobudzając sekrecję soku żołądkowego i żółci. Można używać go jako przyprawy do sałatek lub pić jego roztwór wodny – dwie łyżeczki octu na szklankę wody. Jednak nie wszystkim odpowiada smak tego specyfiku.

Gorzka czarna herbata
Zwykła herbata także ma właściwości pobudzające i to nie tylko na układ pokarmowy. Zawarta w niej teina, stymuluje wydzielanie soku żołądkowego. Dzięki taninie z kolei, możliwe jest złagodzenie biegunek.

Napary ziołowe
Dla trawienia znaczenie mają następujące zioła:
mięta pieprzowa – stymuluje wydzielanie soku żołądkowego i żółci, poprawia też ruchy jelit, działa wiatropędnie
ziele dziurawca – wspomaga tworzenie się żółci, a także jej uwalnianie
melisa – zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, „uspokaja” jelita
mniszek lekarski – wspomaga pracę wątroby i detoksykację organizmu
wodny wyciąg z aloesu – zwiększa wytwarzanie żółci, ale działa silnie przeczyszczająco
werbena lekarska – ma m.in. działanie żółciopędne
rumianek – pobudza wydzielanie żółci oraz zapobiega nadmiernym procesom fermentacyjnym w jelitach
chmiel – zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, a także pobudza apetyt
Przyprawy
Stosowanie przypraw, także tych bardziej egzotycznych, może poprawić nasze trawienie. Oto jak na układ pokarmowy działają przyprawy dobrze nam znane i te, o których krąży wiele legend:
pieprz czarny – stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, zmniejsza wzdęcia i poprawia apetyt
chili – dzięki kapsaicynie stymuluje wydzielanie śliny, soków żołądkowych, a także przyspiesza przemianę materii, wspomagając spalanie kalorii
cynamon – wspomaga wydzielanie soków żołądkowych, reguluje też gospodarkę węglowodanową
imbir – stymuluje sekrecję soków żołądkowych i żółci, przyspiesza detoksykację organizmu
anyż – zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, zmniejsza niestrawność i wzdęcia
bazylia – rozluźnia jelita i sprzyja większemu wytwarzaniu soków żołądkowych
cząber – łagodzi problemy jelitowe, a także wzmaga wydzielanie w żołądku, ma też właściwości przeciwrobacze (może być niezłym zamiennikiem pieprzu)
tymianek – stymuluje wydzielanie soku żołądkowego i łagodzi spastyczność układu pokarmowego
oregano – łagodzi wzdęcia
estragon – ma działanie żółciopędne, usprawnia wydzielanie w żołądku
kminek – zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, łagodzi skurcze w obrębie jelit
kmin rzymski – pobudza wydzielanie w żołądku
kolendra / pietruszka – pobudzają wydzielanie śliny i soku żołądkowego
koper włoski / koperek – stymuluje wydzielanie w żołądku i pęcherzyku żółciowym, łagodzi też wzdęcia
Ciepły okład
Gdy przesadzimy z rozmiarem i jakością posiłku, a później nasz brzuch cierpi, można wykonać sobie ciepły okład np. z ręcznika zanurzonego w gorącej wodzie i wyciśniętego lub termoforu (woda do termoforu powinna mieć około 60-70°C; wypełniamy go w 2/3 objętości, pamiętając o dokręceniu korka i owinięciu termoforu w bawełnianą tkaninę). Okład z ręcznika/termofor umieszczamy na brzuchu po prawej stronie na 15-20 minut.

Dobra żywność
Aby codziennie stymulować swoje trawienie, warto do swojego menu włączyć takie produkty spożywcze jak: ananas, cykoria, karczochy, banany, borówki, awokado, figi, cukinia, kabaczek, oliwki, marakuja, pomidory, czarna rzodkiew, seler, suszone śliwy, roszponka. Poprawiają one procesy trawienne, a także zwalczają i zapobiegają problemom jelitowym.


seler , suszone śliwki , cykoria, figi

o wszystkim pisałem i co ? nic to nie daje ?
dia
Coś tam daje nie utyłam przez zimę a nie pracuję , a czasami się zdażało że w ciągu 2 miesięcy po nowym roku przytyłam i 20kg i wcale się nie przeżerałam i pracowałam. A jak wytnę napchany woreczek?
basia44
CYTAT
A jak wytnę napchany woreczek?

woreczek żółciowy ze złogów dobrze oczyszcza woda z cytryną na czczo
to co podał motyla................................
działa ale jak wyniszczyłaś organizm dietami potrzeba czasu na uregulowanie systemu trawiennego
dia
O rany te przyprawy razem czy z osobna blink.gif

Basiu ja już tyle wypiłam wody z cytryną, oliwy z cytryną , samej cytryny, fitolizyny , atrecholinu, rumianku i innych cudów na kiju , noo nawet mnie już jakiś dłuuuugi czas kamienie nie atakują moż się trochę wyzbyłam .
Fakt diety wykańczają .
basia44
Żeby doprowadzić organizm do jako takiego ładu potrzebowałam ok 3 lat
a żadnych głodówek nie stosowałam
a i jeszcze pozostało wiele do naprawy tongue.gif
Łatwo to jest tylko rozregulować cały organizm żeby to naprawić potrzeba czasu i cierpliwości
golonka


Jaki ma wpływ jedzenie, czy nie jedzenie mięsa na łuszczycę trudno powiedzieć, dobrze by było żeby wypowiedział się ktoś spośród nas, kto przeszedł na wegetarianizm i ma jakieś osobiste porównanie.
[/quote]
mowisz i masz biggrin.gif
Chociaz tutaj juz wspomnialam,ze na wegetarianizm przeszlam i to wlasnie przez luszczyce .Mam sie lepiej niz kiedykolwiek wczesniej smile.gif
basia44
A ja odwrotnie kiedyś bardzo mało jadałam mięsa teraz częściej a łuszczyca dobrze się ma
nie wiem jakby to było jakbym jadała na co dzien tongue.gif
idaalia
ja bym nie dyskutowała o tym czy szkodzi czy nie SAMO mięso;
obstaję przy swojej teorii, że jesli mamy problemy z układem trawieniem, to mieso czerwone lepiej sobie darować;
ja bym tylko dyskutowała o ilości chemii w każdym mięsie obecnie;
nie polecam ryb z bałtyku; podejrzewam że swiezo łowione - w nocy pięknie świecą radioaktywnym światełkiem; pewniejsze są słodkowodne;

motyla - jestem ci ogromnie wdzięczna za wszystkie twoje posty, wyjasniające zwięźle i konkretnie, jak naturalnie można poprawiać jakość swojego życia;
ale za maść z kapsaicyną miałam cię ochotę wczoraj wieczorem udusić!
skusiłam się na nią przy obecnym wysypie pochorobowym;
jakieś pół godziny pląsania po domu na golasa na paluszkach!!! sycząc i podskakując - jak to pali!!!!
tak ma być? zdrowa skóra dookoła plamek była lekko zaróżowiona; brrrrrr;
nie mogę się doczekać dzisiejszego smarowania biggrin.gif
motyla noga
tak ma być

ja se wcierałem roztartą papryczkę chilli - to dopiero piecze laugh.gif


będzie piekło parę dni, plamy będą czerwone jak cholera , uwolnią się neurotoksyny ( jeśli są ) , po paru dniach pieczenie osłabnie , łuski nie będzie , skóra będzie gładziutka, wtedy olejek miętowy (, najlepiej wyciąg miętowy a nie olejek eteryczny , w ostateczności krople żołądkowe , a może świeżo roztarta mięta ( ale nie próbowałem ) , jak masz krem z siarczanem miedzi też może być i tak parę dni na przemian.

kapsaicyna w tym czasie powinna już hamować szlak zapalny, jak trafisz na swój - plamy powinny zacząć się redukować co wspomoże mięta również.

laugh.gif


zmykam z hyde parku bo to królestwo pingwina od wklejanek

laugh.gif laugh.gif


http://*****.blogspot.com/2010...-swedzeniu.html

http://*****.blogspot.com/2010...ie-jest-ze.html



tu na blogu pisałem o kapsaicynie i kolejne posty

ale linki nie działają bo administrator forum blokuje mojego bloga - jak rozumiem z "sympatii"

laugh.gif

wuwuwu kropka pokonac - luszczyce kropka blogspot kropka com

laugh.gif

https://plus.google.com/103473122884482440293/posts
miral
W hyde parku trzeba ... miec poczucie humoru. smile.gif , jak się nie czujesz na siłach to spadaj. tongue.gif i nie zadawaj się z pingwinami!!
Tak się właśnie zastanawiam, cóz takiego napisałeś kiedyś, żebym mógł się roześmiać?? unsure.gif
idaalia
Dia - nie jestem do końca pewna, ale uczulenie na salicylany może wynikać z zakwaszenia organizmu; być może nie u kazdego, ale gdzieś mi sie to obiło o oczy smile.gif

motyla - mam naturalny olejek miętowy;
nie mam kremu z siarczanem miedzi; nie wiem czy nabędę, bo kosztuje ok.35 zł za 40 ml, a ja już wydałam zaskórniaki na eksperymenty paramedyczne biggrin.gif
za to poczytalam o jego działaniu i zastosowaniu smile.gif
i mam pytanie do wszystkich (retoryczne biggrin.gif)
dlaczego, skoro kilogram siarczanu miedzi kosztuje w detalu 16-20 zł, to kremy z jego znikomą zawartością są drogie? wink.gif
motyla noga
CYTAT(miral @ 20.02.2013, 11:28) *
W hyde parku trzeba ... miec poczucie humoru. smile.gif , jak się nie czujesz na siłach to spadaj. tongue.gif i nie zadawaj się z pingwinami!!
Tak się właśnie zastanawiam, cóz takiego napisałeś kiedyś, żebym mógł się roześmiać?? unsure.gif


no tak , pingwin to pingwin



najlepiej się dogadują między sobą

a teraz do meritum

Hyde Park – jeden z kilku królewskich parków w Londynie, położony na obszarze 390 akrów (ok. 159 ha). Podzielony na dwie części przez jezioro Serpentine.
Hyde Park został założony w 1536 roku przez Henryka VIII, który pozyskał owe grunty od mnichów z Opactwa Westminsterskiego. Większość obiektów architektonicznych w parku została zaprojektowana w latach 20. XIX wieku przez Decimusa Burtona. Od XIX wieku park stał się popularnym miejscem spotkań towarzyskich i wydarzeń kulturalnych.


Speakers' Corner
To właśnie przed parkiem, na rogu północno-wschodnim, znajduje się Marble Arch. Była to oryginalna brama Pałacu Buckingham zbudowana w 1827 roku. Okazała się jednak za wąska dla królewskiej karety i przeniesiono ją w obecne miejsce w roku 1851.
Miejscem, któremu nazwa Hyde Park zawdzięcza swoje potoczne znaczenie – jako forum dla swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa (pod warunkiem nieobrażania królowej) – jest Speakers' Corner, położony w pobliżu Marble Arch. Jest to tradycyjne miejsce przemówień i debat (przemawiali tam m.in. Karol Marks i Włodzimierz Lenin), odbywających się zwłaszcza w niedzielne poranki. Hyde Park jest też miejscem wielu koncertów. Występowali tu m.in. The Rolling Stones (1969), King Crimson (1969), Pink Floyd (1970), Roy Harper (1971), The Who (1973), Queen (1976), Eric Clapton (1996), Bon Jovi (2003, 2011), Red Hot Chili Peppers (2004), Live 8 (2005), Depeche Mode (2006) i Madonna (2012).
30 lipca 1991 na bezpłatny koncert tenora Luciano Pavarottiego przyszło 100000 osób[1].


nic nie ma o humorze, ale patrząc na założyciela hyde parku - henryka VIII - ten żeby se bzyknąć jakąś laskę zrobił nawet swój kosciół bo papież mu nie pozwalał --> ideał do naśladowania

być może dlatego Lenin zdecydował się na ekspresję swoich tyrad w tym parku.

jako że staram się pisać do rzeczy i merytorycznie a proweniencja pingwinowa mi nie pasuje dlatego pozwalam sobie tylko na komentarze z doskoku a nie na zamieszkiwanie w w okolicy bajorka w którym się owe pingwiny moczą ( cokolwiek to miałoby oznaczać ) , zwanego Serpentine czyli wężowe bajoro

pasuje jak ulał

laugh.gif

CYTAT(idaalia @ 20.02.2013, 11:31) *
dlaczego, skoro kilogram siarczanu miedzi kosztuje w detalu 16-20 zł, to kremy z jego znikomą zawartością są drogie? wink.gif


ponieważ to jedna z niewielu substancji które działają

laugh.gif laugh.gif
miral
Zaprzeczasz sam sobie, boo.. czy nic nie wklejałeś?? laugh.gif

Oooo, ciężki facet jesteś i zaklompleksiony.. biggrin.gif , są dwie metody. Odpowiednia kobieta, ale tu trzeba mieć trochę szczęścia, o co ciebie raczej nie podejrzewam, i druga samemu po schodach.. nie wiem co lepsze/gorsze. biggrin.gif
idaalia
Miral - a co masz do powiedzenia w samym temacie? huh.gif


motyla biggrin.gif miałeś nie odpowiadać na to pytanie biggrin.gif
miral
Ooo, ale mnie złapałaś, jaki jest temat... biggrin.gif
no dobra, jestem za umiarkowanym wegetarianinem. biggrin.gif
motyla noga
CYTAT(miral @ 20.02.2013, 12:08) *


Homoseksualne zachowania zwierząt


Pingwiny[edytuj]
W przypadku pingwinów zaobserwowano, że niektóre osobniki płci męskiej łączą się w pary na całe życie i zdarza się, że wspólnie budują gniazdo, w którym zamiast jajka umieszczają kamień próbując wysiadywać go. W 2004 roku pracownicy ZOO w Central Parku eksperymentalnie podmienili jednej męskiej parze pingwinów kamień na prawdziwe jajko, po czym zaobserwowali, że wyklute pisklę para pingwinów otoczyła taką samą opieką jak pary osobników płci przeciwnej[8]. Zachowania homoseksualne wśród pingwinów potwierdziły także ogrody zoologiczne w Niemczech, Japonii i Nowej Zelandii.
U pingwinów Adeli obserwowano również dwa samce zachowujące się jak typowa para tego gatunku: jeden położył się na ziemi wznosząc ogon i dziób, a drugi odbył z nim stosunek, wpuszczając nasienie do otworu płciowego partnera. Następnie osobniki te zamieniły się rolami

Już rozumiem czemu tak promujesz pingwiny

i piszesz

CYTAT(miral @ 20.02.2013, 12:08) *
są dwie metody. Odpowiednia kobieta, ale tu trzeba mieć trochę szczęścia,


dlatego tu siedzisz

laugh.gif laugh.gif
idaalia
a nie wiedziałam, ze pingwinki kamyczki wysiadują rolleyes.gif

swoją drogą - lubię patrzeć na te stworzonka smile.gif
w zyciu nei zjadłabym pingwinka smile.gif
tak samo jak kaczki, gęsi i królika czy zająca smile.gif darzę je ogromną sympatią jak zwierzęta domowe smile.gif
za to ozorki sarnie w galarecie - przepyszne biggrin.gif
miral
biggrin.gif

Wiesz, jak byłem młodszy to też miałem taka wątpliwość...
... ale pare kobiet ją rozwiało !!! tongue.gif biggrin.gif smile.gif
motyla noga
CYTAT(miral @ 20.02.2013, 12:30) *
biggrin.gif

Wiesz, jak byłem młodszy to też miałem taka wątpliwość...
... ale pare kobiet ją rozwiało !!! tongue.gif biggrin.gif smile.gif


zapewne wiedziały o czym mowa

CYTAT(miral @ 7.02.2013, 18:35) *
biggrin.gif

Nie no.. biggrin.gif , to ja zawsze miałem francowaty charakter "po mamusi", jak to określiła moja pierwsza żona,


franca
dopuszczalne w grach

 franca
potocznie:
1. kiła, syfilis (choroba weneryczna);
2. często o zabarwieniu ujemnym: cwana kobieta;
3. o kimś niegodziwym lub takim, wobec którego żywi się złe uczucia;
4. wyprysk, krosta;
5. przewlekła, dokuczliwa choroba;
6. coś denerwującego, wzbudzającego irytację, zwłaszcza dokuczliwy owad;
7. ......

http://www.sjp.pl/franca

francowaty

francowaty posp. «taki, który wywołuje czyjąś niechęć lub irytację»

http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=3033330



no to trzym się tego kamienia miral

laugh.gif
amermalgosia
CYTAT(miral @ 20.02.2013, 12:30) *
biggrin.gif
Wiesz, jak byłem młodszy to też miałem taka wątpliwość...
... ale pare kobiet ją rozwiało !!! tongue.gif biggrin.gif smile.gif


To ja chyba w zyciu swojEm trafiłam na wlaściwego faceta / w koncu 24 lata razem/ bo uwielbiam komentarze miralka laugh.gif , tak trzymaj, ha,ha
miral
CYTAT(amermalgosia @ 20.02.2013, 12:37) *
To ja chyba w zyciu swojEm trafiłam na wlaściwego faceta / w koncu 24 lata razem/ bo uwielbiam komentarze miralka laugh.gif , tak trzymaj, ha,ha


Nie no spoko amer, ja to kumam, najpierw trzeba je kochać! smile.gif
dia
O kurza szczenka laugh.gif
To humoralnie penisowo czy cojonesowo dziś ? blink.gif
To jest widok Lo-Fi zawartości forum. Aby zobaczyć pełną wersję z grafiką i formatowaniem kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.